keskiviikko 16. huhtikuuta 2008

STT:n uutisia

STT:n toimittaja Maija Paikkala otti yhteyttä Ilkka Kanervan tekstiviestikohun ollessa kuumimmillaan. Ei siinä mitään, minähän olen aina valmis asiallisen uutisvälineen haastatteluun. Alla oleva teksti on toimittaja Paikkalan minulle lähettämä luonnos, josta olen pari virhettä korjannut. En tiedä, onko minulla edes lupa sellaista julkaista, mutta otan riskin. Jutun perusteella oli huhtikuun alussa kirjoituksia monessa paikallislehdessä ja molempien iltapäivälehtien nettiversioissa.

--------------------------------------------------------------------------

Diplomi-insinööri Matti Makkosta pidetään tekstiviestien keksijänä. Telealan uranuurtaja tunnustaa keksinnön, vaikkei varsinaista tekniikkaa ollutkaan toteuttamassa.
– 1980-luvun alussa tuli ideoitua tällainen toiminto, joka sittemmin toteutui.
Melkein olin itsekin ajatuksen unohtanut, Makkonen myöntää.
Tekstiviestin isällä on sanansa sanottavana Ilkka Kanervan tekstiviestikohusta.
Makkonen ilmoittaa kuuluvansa niihin, joiden mielestä näitä asioita ei kuulu käsitellä julkisuudessa ollenkaan.
– Tuomitsen Kanervaa enemmän ne riekkujat, jotka tuovat näitä asioita käsiteltäväksi. Viestittelyn toisen osapuolen toimintaa en hyväksy, mutta ihmettelen myös mediaa. Arvomediana itseään pitävät tahot ovat olleet innolla tätä soppaa hämmentämässä. Se vie uskottavuutta. Koskaan ei tiedä, mikä asia on tärkeä ja mikä ei, kun media tuo tärkeiksi asioiksi tällaisia, Makkonen puhahtaa.
– Politiikassa ammutaan herkästi kaikkia ja kaikilla keinoilla. Kyseenalainen ja harkitsematon toiminta yksityiselämässä on oiva ase. Nyt se on toimi niin, että Kanerva saatiin alas.
Makkonen muistuttaa, että tekstiviesti on näppärä väline hoitaa henkilökohtaisia asioita. Samalla se on kuitenkin vaarallinen väline, koska siitä jää jäljet, joita voidaan käyttää väärin.
– Alun perin ideoimme viestit omaa työkäyttöämme varten. Ensimmäisessä palaverissa kuitenkin totesimme myös siviilinäkökulman: asioita voidaan hoitaa huomaamattomasti tekstiviestein.
– Olen vain iloinen siitä, että tekstiviesti kelpaa moneen käyttöön.

Makkonen roiskii mielipiteitä blogiin

Makkonen kirjoittaa blogia ja toukokuussa häneltä ilmestyy kirja johtamisen sudenkuopista.
– Kun en ole enää vaikuttavassa asemassa työelämässä, ajattelin että roiskin tuonne blogiin kaikenlaisia mielipiteitä. Jos se vaikuttaa, hyvä niin, ja jos ei, olenpahan ainakin tuonut mielipiteeni esille, filosofoi Makkonen.
Suomussalmen poikana Makkonen on aina pitänyt ulkona liikkumisesta.
– Luonto oli vieressä ja sitä oppi kunnioittamaan ja käyttämään. Luonnossa hienointa on sen hiljaisuuden ja kaikkivoipaisuuden kokeminen. Kerään marjoja ja sieniä tai liikun muuten vaan vettä tai maata pitkin. En tiedä, onko minulla jäänyt keräilijän geeni päälle.

Kaiken takana on nainen

Makkosen päätyminen telealalle oli sattumaa. Opintojen loppuvaiheessa hän tapasi Uudessakaupungissa työskennellessään naisen, jonka kanssa meni myöhemmin naimisiin.
– Se lisäsi paineita etsiä töitä etelän suunnalta. Sain mahdollisuuden tehdä diplomityöni posti- ja lennätinhallituksessa ja sinne sitten jäin.
Makkonen jatkoi insinöörinä matkapuhelinjärjestelmien kehittämisen parissa.
1980-luvun puolivälissä tehtävät vaihtuivat liiketoiminnallisiin vastuisiin.
Pitkän uran Makkonen teki Sonerassa ja sen edeltäjissä. Muutaman vuoden Nokia-pestin jälkeen hän siirtyi vuonna 2003 Finnet Oy:n toimitusjohtajaksi.
Ristiriitaisten odotusten paineessa Makkonen kuitenkin jätti tehtävän jo muutaman vuoden kuluttua.
Nykyään Makkonen tarjoaa konsulttina tele- ja johtamisasiantuntijan palveluita.
– Toisaalta minulla on nyt suuret vapaudet ja olen pystynyt tekemään asioita, joita en pystynyt normaalityössä. Toisaalta ansiotaso on niin pieni, että sillä juuri ja juuri elää, kun syö vanhoja säästöjä samalla, järvenpääläinen hymähtää.

Ja sitten "faktalaatikko":

Matti Makkoselle mieluisimmat tavat viestiä:
1. Henkilökohtainen keskustelu. Vaikein, mutta onnistuneena miellyttävin tapa.
2. Tekstiviesti. Pikkuinen kirjeen korvike. 20–30 vuotta sitten kirje olisi noussut listalla ylös, mutta nykyään en kirjoita niitä enää.
3. Puhelu.
4. Blogi. Se on median ja henkilökohtaisen sähköpostin välimaastossa. Monet tuttavani lukevat blogistani kuulumisiani ja luen ystävieni vastaavia kirjoituksia. Blogi on kuitenkin julkinen, joten en kirjoita sinne aivan kaikkea.
5. Perinteinen sähköposti.

Ei kommentteja:

Tietoja minusta

Olen syntynyt Suomussalmella vuonna 1952. Läksin maailmalle oppia ja ammattia hakemaan ja sillä tiellä olen edelleen. Tein pitkään töitä Suomen kännykkäilmiön ytimessä. Muutaman vuoden olin vapaana asiantuntijana ja konsulttina, mutta 1.8.2010 aloitin "normaalin" työn Anvia Oyj:n toimitusjohtajana. Sähköpostia minulle voi lähettää osoitteeseen makkosmatti(miumau)gmail.com.